Vi säljer godisremmar från Finland och Spanien. Totalt har vi ett 20-tal olika smaker – med och utan lakrits. Vad gillar då kunderna?

Våra yngsta kunder köper för det mesta hallon, jordgubb och päron. Bland ungdomar är de sura remmarna populära. Det gäller bl a sur äpple, sur kola och sur citron. Bland våra äldre kunder finns en viss förkärlek till de finska lakritsremmarna. Bland kvinnor är salt lakrits populärast. De finska kolaremmarna gillas av alla åldersgrupper.

Vi säljer såväl 80 centimeters twistade remmar som 50 centimeters remmar – vissa försäljare kallar dessa för ”batonger”. Oavsett vilka remmar kunderna väljer har vi ett och samma pris: 10 kronor per styck eller sex remmar för 50 kronor.

Är lakrits farligt? Då och då slås det upp i tidningsrubriker att lakrits är farligt att äta. Så här står det på Livsmedelsverkets hemsida:

”en regelbunden relativt hög lakritskonsumtion under längre tid kan ge upphov till skadliga effekter. De flesta av symtomen, felaktig saltbalans, högt blodtryck, ödem, viktökning och huvudvärk, kan tillskrivas glycyrrhizinsyra som är ett aromämne med sötande effekt och som förekommer i lakrits.

Vi människor tycks vara olika känsliga för glycyrrhizinsyra och följaktligen också för lakrits. Med dagens kunskap är det svårt att med säkerhet ange hur mycket lakrits man dagligen kan äta utan att drabbas av negativa hälsoeffekter. Mycket tyder dock på att ett regelbundet dagligt intag av 100 mg glycyrrhizinsyra eller mer, vilket motsvarar ca 50 gram lakritskonfekt per dag, inte är riskfritt för känsliga individer.”

Så om du någon gång då och då under ett år köper lakritsremmar på marknader kan du vara lugn. Det är inte farligt!

Men lakrits är inte bara en sorts godis utan det finns en växt som heter lakrits, Glychyrrhiza glabra. Den är 1-1,5 m hög och växer bl a i Medelhavsområdet. Roten smakar först sött men efter hand något bittert. Den söta smaken kommer av att den innehåller 2-12 % glycyrrhizin. Det indunstade extraktet från roten kallas lakrits och används vid godisframställning och som smakförbättrare i mediciner.

Glycyrrhizin och många andra saponiner fungerar slemlösande vid hosta eftersom de sänker ytspänningen. Lakrits används därför också som medel vid hosta.